Вклад Володимира Пещанського у формування фонду бібліотеки Херсонського краєзнавчого музею

З архіву сайту. Публікація за 2018 рік

Володимир Павлович Пещанський

Володимир Павлович Пещанський (28.10.1873, Переяслав (нині Переяслав –Хмельницький)  – 26.08.1926, Львів) – український архітектор, реставратор, мистецтвознавець. Закінчив Петербурзький Інститут цивільних інженерів, де здобув відповідне звання. Працював у Києві та Харкові.

У період 1919 – 1922 років проживав у Херсоні зі своєю родиною: Пещанською В. Ф. та Пещанським О.В. Сім’я знімала житло в будинку, який належав капітану 57-го Модлинського полку Сергію Дмитровичу Тахчогло, по вул. Кутузовській, 33 (Грецька, 15 , Кутузовська, 33, Леніна, 25, нині Соборна, так перейменовувалася вулиця в різні періоди історії). Будинок знесли в 90-х роках і на тому місці побудували новий.

Під час перебування в Херсоні  Володимиру Павловичу Пещанському запропонували  посаду викладача в Херсонському політехнічному інституті, а згодом обрали ректором закладу. Він також був відомим колекціонером: володів унікальною колекцією українських килимів ручної роботи та ікон ХVІ–ХVІІІ століть і сам їх реставрував. Для тимчасового збереження  такого зібрання старожитностей директор Херсонського історико-археологічного музею Віктор Іванович Гошкевич виділив окреме приміщення у своєму закладі.

Крім того Володимир Павлович дарував музею різні предмети. Гортаючи сторінки  «Книги музейних надходжень», читаємо запис про те, що восени 1919 року В.П.Пещанський подарував фотографії та листівки з краєвидами Херсона, а також  різну революційну літературу. Згодом, він передав  дві книги, які зберігаються до сьогодні у музейному  фонді: «Сокращенный катехизис для обучения юношества православному закону христианскому, изданному при учреждении народных училищ в Российской империи» (СПб, 1818) та Шейх Абул Гкасым Аль – Мухагкыгк «Шераиуль – ислам или законы мусульман шиитского вероисповедания. Часть первая» ( СПб, 1867).

Дарувальниками були  також члени його родини. Останній запис  в «Книзі надходжень…» зроблено 1921 року, коли О.В. Пещанський передав до музею австрійську каску.

У1922 р. Володимир Павлович отримав від митрополита Андрія Шептицького запрошення зайняти вакансію реставратора у Львівському Національному музеї. Так сім’я  Пещанських переїхала до міста Лева. Володимир Павлович перевіз туди і свою колекцію старожитностей.

Незважаючи на великий об’єм  роботи  в музеї, він продовжив опрацьовувати власне зібрання українських килимів. В результаті такої кропіткої роботи, в 1925 році у Львові, в серії «Збірки Національного музею» вийшла книга Володимира Пещанського «Давні килими України», тираж  всього 300 екземплярів. Управа Національного Музею у Львові у передмові надала інформацію про те, що до кожної купленої в музеї книги, додається один акварельний малюнок давнього українського килима. Одна особа може купити комплект із 12 акварельних малюнків по 50 злотих за кожен.

До Херсонського історико – археологічного музею це видання надійшло на початку квітня 1929 року з Львівського Національного музею і зараз зберігається в бібліотечному фонді музею. Через декілька днів, у відповідь на таку люб’язність, директор закладу Ірина Василівна Фабриціус відправила у Львів видання  Херсонського музею : «Клады и древности» та «Літописи музею» (вип. 4,5,6,7,8), а у травні – ще один випуск «Літописів» ( в.9).

Монографія В.П. Пещанського «Давні килими України» користується попитом у дослідників української старовини  і сьогодні.

За декілька років, прожитих у Херсоні, Володимир Павлович Пещанський залишив по собі добру згадку як дарувальник, викладач, реставратор.

Помер він 26 серпня 1926 року у Львові і похований на Личаківському цвинтарі.

Публікація написана за матеріалами архіву Херсонського краєзнавчого музею.

Провідний біліотекар музею        Остренко Н.А.

2018 рік

Пошук по сайту

Календар подій

Липень 2024
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031  

Музейні новини

Послуги

Контакт

Адреса:
73000, Україна, Херсон, Херсонська область, вулиця Соборна, 9

Мапа