23 серпня – День Державного прапора України

🇺🇦23 серпня в Україні вшановують один з трьох ключових державних символів – синьо-жовтий стяг.
Постанова Верховної Ради України «Про Державний прапор України» була прийнята 28 січня 1992 року. В документі проголошувалося: «Затвердити Державним прапором України національний прапор, що являє собою прямокутне полотнище, яке складається з двох рівних за шириною горизонтально розташованих смуг: верхньої – синього кольору, нижньої – жовтого кольору…».
🇺🇦Синьо-жовті кольори на прапорах здавна використовувалися на українських землях. Ще у ХIV столітті на корогвах зображали золотого лева на синьому тлі. Зустрічалося поєднання цих кольорів і на козацьких стягах ХVІІ-ХVІІІ ст.
🇺🇦Під час подій Української революції 1917–1921 років стяг із цими кольорами було обрано як офіційний прапор Української Народної Республіки.
🇺🇦У квітні 1917 року відбулася перша в історії Херсонщини українська національна маніфестація. В колонах маніфестантів зібралося близько 25 тисяч учасників. Над вулицями і площами міста лунали “Марсельєза”, “Ще не вмерла Україна” й “Заповіт”. Над маніфестантами майоріли національні й революційні прапори, створюючи урочисту й святкову атмосферу. Репортери нарахували більше 30 українських прапорів.
🇺🇦Згодом національна символіка була заборонена на теренах СРСР, за її демонстрацію людей ув’язнювали у тюрмах і таборах. Представники українських демократичних сил піднімали прапори на перших мітингах і виступах на початку 1990-х у часи національно-патріотичного піднесення. 24 липня 1990 року національний синьо-жовтий прапор офіційно підняли в Києві.
🇺🇦Сьогодні український прапор має нову історію. З синьо-жовтими прапорами херсонці виходили на мітинги спротиву під час захоплення російськими військами рідного міста. Синьо-жовті стрічки таємно пов’язували на гілки дерев підчас окупації аби підтримати дух українців.
🇺🇦Після звільнення на вулицях Херсона миттєво з’явилися українські прапори, які ховали під час окупації і зі сльозами радості розгортали, щоб привітати визволителів.
🇺🇦Прапор супроводжує наших військових, він на шевронах, у рюкзаках, в окопах. Його бережно підписують позивними і дарують на пам’ять найдорожчим людям. У зібранні музею сьогодні дбайливо зберігаються прапори бригад, в яких воюють херсонці, та частин, що захищають Херсонщину.
Віримо, що скоро наш прапор з гордістю розвіватиметься над звільненими від окупації українськими землями!
Фото Олександра Корнякова.
Возможно, это изображение 4 человека и текст

Пошук по сайту

Календар подій

Серпень 2024
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031  

Музейні новини

Послуги

Контакт

Адреса:
73000, Україна, Херсон, Херсонська область, вулиця Соборна, 9

Мапа