Лекіф фігурний. Антична культура, ІІ ст. н. е. Херсонська обл.

📢 #викрадена_історія

Продовжуємо знайомити вас з нашою колекцією, частина якої була викрадена під час окупації Херсона. Сьогодні поговоримо про античний період.

🏺 Експонат музею: ЛЕКІФ

🕰 Антична культура, ІІ ст. н. е.

🔹 Матеріал: глина
🔹 Техніка: формовка

🔍 Застосування:
Лекіф (λήκυθος) — один із найбільш розповсюджених давньогрецьких сосудів.
Це посудина невеликого об’єму з вузьким горлечком, що використовувалася для зберігання пахощів. Парфумами в давнину вважалися ароматичні олії та мазі, які наносили на тіло та волосся.

🔎 Опис:
Цей лекіф представляє собою фігурну посудину висотою 18,5 см у вигляді актора одягненого у короткий хітон в масці Сілена, що сидить на чотирикутній підставці.
Фігура актора виконана надзвичайно майстерно: складки одягу чітко промальовані, руки актора складені на животі, а ноги схрещені та опираються на підставку. Горло лекіфа виконане у вигляді циліндричного головного убору, орнаментованого валиками. Ручки з трьома борознами, а поверхня вкрита коричнево-чорним тьмяним лаком.

🔍 Культурне значення:
Спочатку лекіфи мали виключно культове значення. Наповнені оливковою олією, їх поміщали в поховання разом із померлим. У дні поминання померлих родичі приносили подібні сосуди на могилу разом з іншими дарами. Звичай вимагав, щоб лекіф був наповнений оливковою олією до країв, однак, задля економії цінного продукту, родичі іноді використовували спеціальні пристосування, що обмежували внутрішню ємність. Про це свідчать археологічні знахідки.

📜 Історія знахідки:
Знайдений у 1958 році у зруйнованому похованні некрополя городища «Золотий Мис» на території садиби Г.М. Філіпова, с. Широка Балка Білозерського району Херсонської області. Лекіф був переданий до Херсонського музею Г.М. Філіповим, мешканцем села Широка Балка.

На жаль, цей унікальний експонат було викрадено російськими військовими під час відступу з міста Херсон.

🔙 Сподіваємося на скоріше повернення нашої колекції! #викраденаколекціямузей_херсон