Листівка з зображенням Казеного саду. Видавництво Я.Я. Мендельсон, Херсон, початок ХХ ст.

Сьогодні, в Європейський день парків, хочемо розповісти вам про найстаріший парк Херсона – Міський (Казенний) сад. Для нього обрали мальовниче місце між двома балками – Казенною і Молочною. 1783 року там висадили 10 тисяч дерев.
Площа, яку займав сад, була в 5-6 разів більше його сучасних залишків. З боку міста сад обмежувався теперішньою вулицею Донецькою. А північно-західна його частина закінчувалася біля Вірьовчиних вулиць. Молодий гай став улюбленим місцем відпочинку містян. Тут було споруджене приміщення для танців, впорядковані доріжки, присипані піском. На свята влаштовувались концерти.
У 1874 році територія Казенного саду була передана земському сільськогосподарському училищу. Тут був побудований навчальний корпус і закладений невеликий ботанічний сад з рідкісними екзотичними рослинами.
Прибережна частина Казенного саду часто затоплювалася під час паводків. У роки революції 1917 року і громадянської війни він постраждав через стихійну вирубку дерев.
Сад частково зберігся до наших днів. Його територія була розділена між обласним ліцеєм і дитячо-юнацькою спортивною школою. Там і сьогодні можна побачити дуби ровесники міста, завширшки в два обхвати.
Щиро сподіваємось, що скоро всі херсонські парки будуть наповнені натовпами щасливих людей, а місто знову буде гарним і квітучим.
📸 На фото листівка з #колекція_музей_херсон з зображенням Казеного саду. Видавництво Я.Я. Мендельсон, Херсон, початок ХХ ст.